Image 1 0548 52 15 15

Gaat u winterkamperen? Wij geven u graag een aantal tips!

Welkom bie Knobben

Winterkamperen wordt steeds populairder onder kampeerliefhebbers. Maar wat houdt het eigenlijk in?

Wanneer de temperaturen dalen, is winterkamperen dé manier om van de buitenlucht te genieten. Winterkamperen gaat verder dan kamperen in de koude maanden. Het biedt een kans om echt tot rust te komen.

Verken kleurrijke bossen tijdens wandelingen, geniet van verlaten stranden en als het meezit, schaats op bevroren meren. Bovendien kunt u in december gezellige kerstmarkten en winterfairs bezoeken. Lees in onze blog waar u kunt kamperen en welke diverse activiteiten u kunt ervaren tijdens het kamperen in de kou.

Waar is winterkamperen mogelijk in Nederland?

In Nederland blijven ongeveer 200 campings het hele jaar door geopend. Echter zijn tijdens de wintermaanden niet alle voorzieningen geopend. Veel faciliteiten, zoals een animatieteam, zwembad of kampeerwinkel, zijn dan vaak gesloten. Bovendien raden wij het aan om goed te informeren of de camping in deze periode caravans, campers of tenten toelaat.

Enkele van de populaire gebieden waar kamperen in de winter is toegestaan, zijn:

caravan huren 1

Veluwe

Dit natuurgebied in Gelderland biedt verschillende campings en kampeerplaatsen die open blijven tijdens de wintermaanden. De uitgestrekte bossen en heidevelden bieden een prachtige omgeving voor winterkamperen.

winterkamperen

Waddeneilanden

Campings op eilanden zoals Texel, Terschelling en Ameland blijven vaak open in de winter. Echter kan het wel wat rustiger zijn in deze periode, maar het landschap en de kustlijn kunnen erg mooi zijn tijdens de wintermaanden.

diverse natuurkampeerterreinen

Diverse natuurkampeerterreinen

Diverse natuurkampeerterreinen verspreid door Nederland, beheerd door organisaties zoals Staatsbosbeheer en Natuurkampeerterreinen, bieden de mogelijkheid tot winterkamperen. Over het algemeen zijn deze campings geopend tijdens de winter, maar wel vaak met beperkte voorzieningen.

nationaal park dwingelderveld

Nationaal Park Dwingelderveld

Dit nationale park in Zuidwest-Drenthe biedt in de winter kampeermogelijkheden middenin de prachtige natuur en wandelpaden.

5 activiteiten voor het winterkamperen

winterbarbecue

Organiseer een winterbarbecue

Een winterbarbecue biedt de ideale kans om warmte en gezelligheid te brengen tijdens de koudste maanden van het jaar. Of u nu van vlees of vis houdt, er zijn net als bij een zomerse barbecue genoeg mogelijkheden. U kunt experimenteren met seizoensgebonden gerechten, zoals zoete aardappelen, winterpenen, pompoen en knolselderij. En vergeet niet de klassieker afsluiter: ‘s morgens boven het kampvuur.

winterwandeling

Maak een winterwandeling

Trek uw wandelschoenen aan en ontdek de wonderen van de winter. Winterwandelen is een kosteloze activiteit die bijna overal mogelijk is. Geniet van de frisse lucht terwijl u door besneeuwde landschappen wandelt. In Nederland zijn er talloze winterwandelingen die u kunt verkennen. Kijk voor inspiratie naar winterwandelingsroutes op de website van ANWB.

geocaching

Probeer geocaching

Geocaching is een wereldwijde schattenjacht gebaseerd op GPS-coördinaten. Tijdens het geocachen gaat u op zoek naar verborgen puzzels en schatten. U kunt geocachen met een wandel-GPS of met behulp van de Geocaching-app. Het is wandelen met een doel, een spannende manier om de natuur te verkennen.

kerstmarkt

Bezoek een kerstmarkt

Kerstmarkten zijn een goede manier om in de kerstsfeer te komen terwijl u aan het winterkamperen bent. Kerstmarkten zijn overal in Europa te vinden. Ook is in Deventer jaarlijks het Dickens Festijn. De Tsjechen pakken kerstmarkten ook serieus aan, het centrum van Praag staat er vol mee. Daarnaast heeft Wenen meerdere kerstmarkten.

activiteiten winterkamperen

Ga schaatsen

Voor een middagje schaatsen hoeft u gelukkig niet te wachten op natuurijs. Overal in Nederland kunt u de mooiste ijsbanen vinden. In Amsterdam wordt jaarlijks het Museumplein bedekt met een schaatsbaan. Ook midden op de markt in Middelburg is een schaatsbaan aangelegd. En in Gouda kunt u zelfs rondom het Stadhuis schaatsen. 

Het winterkamperen kan van start gaan!

Zoals u heeft gelezen zijn er talloze manieren om te genieten van het winterkamperen. De mogelijkheden zijn eindeloos, dus laat u inspireren en maak uw kampeertrip onvergetelijk. Vergeet niet om warme kleding en uitrusting mee te nemen om comfortabel te blijven. Ga goed voorbereid op stap en laat u adviseren door één van onze medewerkers!

Gaat u winterkamperen met een camper of caravan? Zorg dan dat uw camper of caravan goed geïsoleerd is. Slechts een verwarming is vaak niet voldoende.

Wilt u weten of uw camper of caravan geschikt is? We helpen u graag!

Chat openen
Heeft u een vraag?
Hallo, kunnen we u ergens bij helpen?