Tips voor een ideale campervakantie
Een zorgeloze campervakantie, dankzij onze negen tips
Eindelijk is het zover, uw campervakantie komt steeds dichterbij. Ziet u zich al zitten? Raampje open, wind door uw haren en gaan! Misschien is het uw eerste vakantie met een camper en is het een droom die uit komt. Maar ook als u al vaker met een camper op vakantie bent geweest, tips kunnen geen kwaad!
Daarom geven wij negen tips. Zodat u zorgeloos kunt genieten van uw vakantie!
1. Kies uw bestemming
Een bezigheid waar u al ver voor uw vakantie aan kunt beginnen: de bestemming(e). Uw vakantieplezier begint hier! Dagdromen over de stranden, de natuur en de steden, het is heerlijk. De camper biedt u vrijheid om te gaan en te staan waar u wilt. Dus zorg voor een aantal (back-up) bestemmingen. Blijkt het weer niet goed te zijn of is het onverhoopt niet veilig om erheen te gaan, dan heeft u altijd een plan B.
2. Bepaal uw route
Als u uw bestemmingen heeft gekozen, bepaal dan de route. U kunt overal heen rijden en u heeft altijd de spullen die u nodig heeft bij de hand. Wel is het van belangrijk dat u een haalbare route kiest. Wilt u over snelwegen naar uw bestemming rijden of kiest u voor een langzamere maar mooiere route binnendoor. Bedenk goed of de route die u wilt rijden camperproof is. Zo kan het bijvoorbeeld in de winter in Oostenrijk best een uitdaging zijn voor een eerste keer. Daarnaast doet u er altijd langer over dan Google Maps of een navigatiesysteem aangeeft. Calculeer dus extra tijd in.
3. Waar gaat u staan met uw camper?
Waar ga, en mag u staan met een camper? U kunt op een traditionele camping staan of een camperstandplaats. Er zijn verschillende apps die aangeven waar de campings en caravanplaatsen zijn. Zoals ACSI (ook bekend van de campingboeken) of Campercontact.
In een aantal landen is wild kamperen toegestaan. Zo kunt u op een mooi gekozen locatie de camper neerzetten en overnachten. In veel landen in Europa mag dat echter niet en zijn er speciale camperstandplaatsen ingericht. Dit zijn eenvoudigweg parkeerplaatsen waar u eenmalig kunt overnachten. Deze kunt u vinden door online te zoeken naar: camperplaatsen. Hier zijn vaak ook geen voorzieningen en aansluitingen maar kunt u wel prima overnachten op doorreis naar de eindbestemming.
Camperplaats tip: Het is een goed gebruik om alle campers met de neus in dezelfde richting te zetten, zodat u niet met de zijdeuren naar elkaar toestaat.
4. Rijden met de camper
Bedenk dat u met een camper niet harder dan 100 kilometer per uur rijdt. Een campervakantie kost meer tijd dan een autoreis. Afhankelijk de camper kunt u bijvoorbeeld wel of niet rekenen op stuurbekrachtiging of cruise control.
Zorg dat u trajecten van maximaal 500-600 kilometer heeft op de echte reisdagen, beter is het nog om ze korter te houden, zodat u een dagdeel rijdt en een dagdeel buiten bent. Het onderweg zijn is immers zeker zo leuk en zo komt u op plekken waar u anders voorbij raast omdat u naar uw hotel of appartement moet!
5. Denk aan tolwegen en ferry’s
De kosten om met een camper te rijden, zitten ‘m niet alleen in de benzine. Ook tolwegen en ferry’s zijn duurder. Hoe groter het voertuig, hoe hoger de kosten, het is handig om daar rekening mee te houden. Ook is betalen met cash en nog beter kleingeld, vaak makkelijker en sneller bij tolwegen, dus neem wat kleingeld mee!
Als u richting Denemarken en Zweden gaat, moet u rekening houden met het feit dat u een paar keer het water ‘over’ moet. Let er in Frankrijk op dat uw camper voor het juiste tarief wordt aangeslagen op de tolweg. Kies voor een loket, zodat u het tarief kan laten aanpassen als dat nodig is.
6. Berg uw spullen goed op
Tijdens een onverhoopte noodrem vliegen alle losliggende spullen het liefst keihard rechtdoor. Een camper heeft vaak veel afsluitbare opbergruimte. Berg alle losliggende spullen voor het rijden op, en pak alle breekbare objecten goed in. Scherpe bochten doen alle borden schuiven maar ook bij wegtrekken vliegt een laptop zo over tafel. Kortom, hoe beter alles georganiseerd ligt, hoe comfortabeler de camperreis verloopt met als gevolg een prettigere vakantie.
7. Leer het camperjargon
Zoals iedere ‘fanclub’ hebben campereigenaren en kampeerders ook hun eigen vaktaal. Termen zoals ‘grijs en zwart water’, een ‘back-in’ plaats, een ‘Alkoof’ of een ‘dump station’.
Voor de doorgewinterde woonwagengebruiker zijn dit geen verrassende woorden, maar voor iedere andere kampeerder klinkt dit redelijk onbekend. Het is als volgt:
- Het afvalwater uit de douche, gootsteen, en wastafel, noemen ze grijs,
- Het afvalwater uit het chemische toilet heet zwart.
- Het chemisch toilet mag je alleen lozen bij een dump station.
- Een Alkoof is een camper met een bed dat boven de bestuurdersstoel hangt en gelijk ook de naam van dit type camper.
Bent u een doorgewinterde kampeerder en kent u meer termen? Laat het ons weten, dan vullen we de lijst aan!
8. Controleer de praktische onderdelen
Welke praktische spullen heeft u aan boord van uw camper? Bijvoorbeeld; is de stroomkabel lang genoeg om aan te sluiten op de staanplaats of heeft u een bezem bij u om alles weer netjes achter te laten? Heeft de camper de luxe van een ingebouwde navigatie die mooie routes uit kan stippelen of is een los navigatiesysteem handiger? Plastic handschoenen zijn ook zeker een aanrader, het chemisch toilet legen is namelijk geen schone bezigheid.
Huurt u een camper van Knobben? Bekijk dan bij de voorraad bij de camper die u gehuurd heeft, over welke praktische onderdelen de camper beschikt.
9. Geniet van de vrijheid
Maar bovenal, geniet van de vrijheid die het kamperen u biedt. Met uw camper kunt u gaan en staan waar u wilt en waar het veilig en warm is. Alleen het reizen is al een feestje!